31Май2023

Дарителски кръг в Бургас набра 13 000 лв

DK Burgas

Поредния дарителски кръг беше организиран от „Обществен дарителски фонд - област Бургас”. Най-младата обществена фондация успя да привлече близо 13000 лева от присъстващите дарители, както и от дарители, които са участвали чрез свои упълномощени лица.

Събитието беше открито от Георги Николчев - Председател на „Обществен дарителски фонд - област Бургас”. В своята реч, г-н Николчев сподели, че за него „Инвестирайки в поколението, което израства, ние инвестираме в бъдещето”.

Проектите които преминаха предварителната селекция и бяха предложени на дарителите от Дарителския кръг са:

• „Карай по-бавно, живей по-дълго!” , представен от Лайънс клуб Несебър, събрал 3700 лева.
• „Да научим децата от днес, да играят игрите от вчера!” - 2500 лева, Сдружение „Младежки глас”.
• „Лятна творилница за кукли” , подкрепен с 1500 лева; Сдружение „Усмивка”.
• Проектът, целящ подобряване и изграждане на спортни площадки в детските градини и училищата в гр. Бургас на малките „Звездички” събрал 2000 лева.

Първият Дарителски кръг, организиран от „Обществен дарителски фонд - област Бургас” започна с дарение от младия художник - Ели Герасимова, която лично предостави на Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови” саморъчно изработени картина и икона.

Сред дарителите, уважили с присъствието си събитието, бяха много общественици и бизнесмени, провокирани от атмосферата на филантропията. Директният контакт между тях и организациите им даде възможността да се запознаят лично с емоцията на представителите и проектите. Сред гостите на събитието бе и Председателя на Общинския съвет в Бургас - Константин Луков.

Моделът „Дарителски кръг" е въведен и разпространяван в България от Фондация "Работилница за граждански инициативи". ФРГИ е лицензиран партньор, част от мрежата на The Funding Network, UK, (Финансиращата мрежа във Великобритания), която от 2002 година насам обединява индивидуални дарители за финансиране на проекти за социална промяна.