25Февруари2024

АОФБ Начало Новини Филантропията по света

Филантропията по света

charity

42 годишен мъж с двойно гражданство е арестуван в Дубай заради споделяне на пост призоваващ към благотворителност във фейсбук.

Скот Ричардс е британски и австралийски гражданина, който живее със семейството си в Дубай където работи като икономически съветник. Г-н Ричардс е задържан за 22 дни, след което му е повдигнато обвинение, че набира средства без разрешение.

В Обединените арабски емирства е недопустимо организация да развива филантропска дейност, ако не е регистрирана в страната. През миналата година е създаден закон който забранява дарения и рекламиране на кампании за набиране на средства без предварителното писмено разрешение от Департамента за ислямски дела и благотворителни инициативи. Наказанието варират между 2 месеца и една година, и глоба до 100 000 драхми (£20,000, $27,000)

Полицията потвърждава, че г-н Ричардс е използвал социалните медии, за да препоръча кампания за групово финансиране, организирана от благотворителна фондация от САЩ, която работи в Афганистан. Кампанията набира средства за брезент, одеяла, топли дрехи, чорапи и спални чували за деца от бежанския лагер Chahari Qambar, който се намира в покрайнините на Кабул. Там, повече от 100 деца са измръзнали до смърт преди четири години.

По материали на BBC