25Февруари2024

АОФБ Начало Новини От медиите Феноменът на ледената кофа

Феноменът на ледената кофа

ice bucket

През последните дни, фейсбук бе буквално залят от снимки и видео на известни личности, които приеха „предизвикателството на ледената кофа”. Кампанията набра скорост в социалната мрежа след като Марк Зукърбърг предизвика Бил Гейтс да се подложи на ледения душ в името на благотворителната кауза.

Много скоро ги последваха Опра Уинфри, Мелинда Гейтс, Робърт Дауни-Джуниър, Джъстийн Тимбърлейк, Лейди Гага, конгресмени, губернатори, актьори, музиканти, спортисти, тв водещи, университетски преподаватели и много редови граждани. А днес, Ричард Брансън номинира всички служители на компанията Върджин да се включат е предизвикателството.

За какво е всичкия този лед? „Предизвикателството на ледената кофа” е благотворителна кампания, която започва в началото на август тази година. Всеки номиниран трябва или да изтърпи кофата с ледена вода или да дари средства за кампанията, или, както се случва по-често, да направи и двете, след което номинира други участници, които имат 24 часа да отговорят на предизвикателството.

Инициативата набира средства за американската АЛС Асоциация. До вчера, 18 август 2014 година, асоциацията е получила дарения на стойност 15,6 милиона долара, а кампанията все още набира скорост. За сравнение през същия период на миналата година даренията са били 1,8 милиона. Новите дарители, които са привлечени са повече от 307 000. Кампанията може да са следи във фейсбук с хаштага: #ALSIceBucketChallenge и #IceBucketChallenge.

За какво са средствата? Мисията на американската АЛС Асоциация е да осигури грижа и услуги за хората страдащи от АЛС и техните семейства чрез мрежа от клонове в цялата страна. Също така организацията има изследователска програма, която е насочена към откриване на лечение и в крайна сметка на лекарство за тази болест. Асоциацията се ангажира и с промени в политиките на национално ниво, които да отговарят на нуждите на хората с АЛС.

Какво е АЛС? Амиотрофична латерална склероза (АЛС) е заболяването от което страда гениалният физик Стивън Хокинг. Болестта е открита през 1869 от френският невролог Жан-Мартен Шарко, но става широко известна през 1939 година когато от нея заболява легендарен бейзболист на Янките - Лу Гериг. Затова в САЩ по-често се нарича болест на Лу Гериг. АСЛ представлява прогресивно неврологично заболяване, което засяга двигателните способности, като причинява атрофия на мускулите, а мозъкът изгубва напълно способността си да ги контролира.