21Април2024

АОФБ Начало Новини От медиите Ленивият-активизъм на социалните мрежи и даренията

Ленивият-активизъм на социалните мрежи и даренията

FacebookLikeButton

В миналото ако човек искаше да покаже подкрепата си за благотворителна организация или някоя значима кауза трябваше да се обади по време на някой телетон, да отиде на събитие или дори да бъде доброволец в някоя организация. Тези дни много потребители се включат в т.н. ленив-активизъм - практиката да цъкаш върху бутона „харесвам” във Facebook или да ретуитваш нещо без никакъв по-нататъшен ангажимент към каузата.

Ново проучване на Sauder School of Business на Университета на Британска Колумбия (University of British Columbia) е установило, че много поренциални дарители прескачат даряването, когато им се дава възможност просто да кликнат на бутона "харесвам" вместо пари.

Кърк Кристоферсън ,докторант в Sauder School of Business който е съавтор на изследването, което скоро ще бъде публикувано в Журнала за изследване на потреблението казва: " Благотворителните организации неправилно предполагат, че като се свързват с хора чрез социалните медии това винаги ще доведе до по-смислена подкрепа ... Нашето изследване показва, че ако хората са в състояние да декларират подкрепата си за благотворителна организация публично в социалните медии, това може в действителност значително да намали вероятност те да дарят за каузата на по-късен етап. "

Проучването е поръчано след като много агенции започнали да осъзнават, че потребителите на социалните медии се превръщат в лениви-активисти за каузи в които са вярвали или са подкрепяли частично. Тези мързеливи-активисти често вярват, че по някакъв начин кликването върху бутона „харесвам” е равно на това да помогнат с пари или с времето си.

Изследователите поканили участниците да се включат в първоначален акт на безплатна подкрепа за дадена кауза, да се присъединят към група във Facebook, да приемат символ на кауза, значка или магнит, или да подпишат петиция. След това изследователите помолили участниците да дарят своето време или пари.

Проучването установило, че колкото повече човек подкрепя благотворителна организация чрез одобрение в публичното пространство, толкова по-малка е вероятността той да предостави някаква съдържателна подкрепа на по-късен етап. Оказало се, че участниците, които били помолени да подкрепят дадена кауза не така публично, са дарили повече от времето и парите си на по-късен етап.

И така, откъде идва разликата между подкрепата, която обещаваме публично и не толкова отявлено? Изследователите смятат, че хората, които практикуват ленив-активизъм се интересуват повече от това да изглеждат добре в очите на другите, което от своя страна намалява желанието им да даряват. Хората, които даряват дискретно са по-склонни да подкрепят каузи, които са в съзвучие с техните собствени ценности.

Въпреки че ленивият-активизъм не води до дарения, той все пак върши работа защото разпространява информация за дадена кауза до хора, които може да не са й обърнали внимание в миналото.

Харесванията във Facebook, ретуитовете, както и други форми на споделяне в социалните медии, разпространяват информация за множество различни каузи. Навлизайки във виртуалният свят, благотворителните организации и други обществени групи, трябва да разберат, кой е най-добрият за тях начин да използват тези бързо разпространяващи се съобщения.

___________

1 Телетон е благотворително телевизионно пердаване за набиране на средства, често съпроводено с развлекателна програма, по време на което хората се обаждат, за да заявят сумата, която ще дарят на по-късен етап в подкрепа на каузата.

2 Ленив-активизъм или Slacktivism – е дума съставена от думите „мързеливец/лентяй” + „активизъм” и описва дейности, които се предприемат в подкрепа на дадена кауза от които има малка или почти никаква практическа полза.

 

Авторът James Kosur е съосновател на Social News Daily. През последните 10 години той е помогнал за създаването на множество средни и големи компании занимаващи се със създаване на новини и съдържание.

източник: SocialNewsDaily
още по темата от: University of British Columbia