02Юни2020

АОФБ Начало Новини Обществени фондации от региона се обучават взаимно

Обществени фондации от региона се обучават взаимно

web DSCN5196

Обществен фонд Лом приключи участието си в международен проект „Да развием благотворителността за устойчиви общности”, финансиран от Европейската комисия по програма Грюндвиг – Учене през целия живот. Партньори на организацията са обществени фондации от Полша, Румъния и Чехия.

Партньорската инициатива предоставя възможности за обмена на информация и добри практики между участниците. Всяка организация домакин организира работна среща на която присъстват всички партньори. Канят се известни практици от региона, които да повишат разбирането на участниците по теми като развитие на филантропията, работа с частни и корпоративни дарители, кампании за набиране на средства и други теми, които касаят дейността на обществените фондации. Програмата представлява баланс между лекции и посещения на подкрепени организации и проекти.

Обществен фонд Лом беше домакин на 8-12 септември 2013 г., а последната от четирите работни срещи се проведе в Моравска Нова Вес в Чехия. Там партньорите имаха възможност да се включат със свои отбори в благотворителен турнир по стрийт баскет. Те играха срещу местни младежи и така помогнаха да се наберат средства за изграждане на постоянна площадка с кош и пейки за зрителите.

Проектът „Да развием благотворителността за устойчиви общности” е добър начин за развитие на капацитет посредством взаимно обучение и споделяна на опит. Той създава дълготрайни партньорства между организации в региона, дава нови перспективи и идеи за развитие.