02Юни2020

АОФБ Младежка Банка Обучиха координатори на Младежки Банки

Обучиха координатори на Младежки Банки

web IMG 0098

Шестима представители на обществени фондации участваха в организираното от ФРГИ обучение за координатори на Младежки Банки. Интензивният тренинг се проведе в рамките на четири дни в близост до София. Групата от 11 представители на неправителствени организации от цялата страна работиха повече от 10 часа на ден под вещото ръководството на Върнън Рингланд от Обществена фондация за Северна Ирландия.

Моделът "Младежка Банка" е уникален метод на въвличане на младите хора в дейности в полза на общността. Философията на нейното възникване е основана на Конвенцията на ООН за правата на децата, като основни принципи са младежко участие и подобряване качеството на филантропията осъществявана от млади хора за млади хора.

Младежките банки са широко разпространени в Европа. Днес такива има в повече от 15 страни. Изследвания на тяхното въздействие показват, че те съдействат за развитието на младежко лидерство и имат широк положителен ефект върху общностите като цяло.

Младежката банка представлява комисия за отпускане на грантове, управлявана изцяло от млади хора, която показва младежката гледна точка във филантропията и подкрепя младежки проекти на територията на дадено населено място (град, община). Младежите, участващи в банката се подбират с конкурс от организацията-домакин; най-често те са от средни училища или студенти в университет на възраст между 14 и 25. В много случаи младежките банки сами набират средства от частни дарители, които впоследствие разпределят.

По време на обучението Върнън Рингланд започна презентацията си с общо представяне на това какво представлява програмата „Младежка Банка”. В нея той говори за „Златните правила” и „10 съвета как да стартираме”, както и каква подкрепа е нужна от страна на организацията домакин, от гледна точка на доверие, вдъхновяващо лидерство, и способност да се работи с млади хора.