18Юни2019

АОФБ Младежка Банка Уебинар на тема Младежки Банки

Уебинар на тема Младежки Банки

YB

На 14 март, се проведе първият интернет базиран семинар (webinar) на тема Младежки Банки, организиран от Глобалния фонд за обществени фондации. В уебинара взеха участие 52-ма участници от 18 страни, в това число Индия, Зимбабве, Бразилия, Египет и Русия.

Лектори на уебинара бяха Върнън Рингленд от Обществената фондация за Северна Ирландия, който е работил с Младежки Банки по целия свят и Симона Шербан, от Обществената Фондация за Клуж, Румъния.

Върнан Рингленд започна презентацията си с общо представяне на това какво представлява програмата „Младежка Банка”, включително философията на нейното възникване основана на Конвенцията на ООН за правата на децата. В презентацията си той представи „Златните правила” и „10 съвета как да стартираме”, както и каква подкрепа е нужна от страна на обществените фондации, от гледна точка на доверие, вдъхновяващо лидерство, и способност да се работи с млади хора.

Симона, говори в детайли за програмата и дейностите на нейната организация, в рамките на едногодишен цикъл. Тя описа и административната подкрепа, която изисква Младежката Банка от страна на обществената фондация. В края на своята презентация Симона обърна внимание на това как този модел се е пренесъл на национално ниво. Към момента в Румъния има седем Младежки Банки, които са финансирали общо 116 проекта, реализирани от 570 младежи, на стойност $80,000.

След презентациите лекторите бяха затрупани с въпроси, но времето предвидено за уебинара, което беше един час, стигна за да отговорят едва на няколко от тях. Тук можете да намерите презентациите на Върнан Рингленд и Симона Шербан, а след няколко дни и техните преводи на български.